skip meny bisexmärke regnbågsfärg
Index  - QuickIndex
»»Twitter ¤

 !!! Kan vara otäck
 «« Ny sida/Uppdaterad
 ¤ Uppdateras ofta

Jag - Om mig
Min Pappa
Mina Ord
- Dagbok
- Stomi !!!
- Texter
- Sex
- Hudvårdsrecept
- Akvarell
Mitt Hem
Om Hemsidan

E-mail - Gästbok

Endometrios
- Endo Fakta
- Endo Symptom
- Smärta - Smärtskala
- Endo Behandling
- Gynbesök
- Undersökningar
- Hur Ser DET ut? !!!
- Ordlista
- Litteratur
- Endo Länkar
- Tips!
- Skriva ut
- Zoladexbilder !!!
- Medical News ¤

FN - Förenta Nationerna

Hiv & Aids
- Historia
- Smittvägar
- Riskgrupper
- Riskbeteende
- Sjukdomen
- Behandling
- Förebyggande
- Skyddsåtgärder
- Sverige
- Ordförklaring
- Organisationer
- Andy, 24
- David, 26
- Källor
- Svepskäl
- Hiv/Aids News ¤
- FAQ om Hiv/Aids-sidan

Links
Loesje
Webdev News! ¤
WebTips ¤
VirusNews ¤

linje

w3c xhtml 1.0

Valid CSS 2.1!

linje

www.shenet.se

akvarell.se

funktionshinder.se

(h)järnkoll

www.aiai.se

Independent Living Institute (ILI)

fulldelaktighet.nu

typiskt svenskt

Amnesty International

nationella hjälplinjen

bris 116 111

bris vuxentelefon 077-150 50 50

1million4disability

surfalugnt

Tipsa polisen om Sexuella övergrepp mot barn-och barnpornografi

Donationsvecka

Copyright ©
Texter, dikter, en del bilder och design skapat av Morticia

Last update:
141206 15:17:16

Gått vilse? QuickIndex

 !!! Kan vara otäck
 «« Ny sida/Uppdaterad
 ¤ Uppdateras ofta

No Cookie

linje

linje

linje

Vädret Rinkeby

linje

vi gillar olika

UPP upp

linje
rubrikbild - Endometrios Fakta Behandling

Hur behandlas Endometrios?

De delar av texten som är i denna lila ton utan understrykning är mina erfarenheter. Dessa är invävda lite varstans i texterna och ska inte tolkas som fakta.
Jag är en individ, så min historia är min och andra med samma sjukdom kan må annorlunda. De kan få andra symptom eller biverkningar eller inga symptom alls. Så detta är inte allas sanning utan min sanning

Symptombehandling

Om huvudsymptomet är smärta kan man försöka med smärtstillande medel. Ofta hjälper prostagladinhämmande läkemedel, så kallades icke steroida antiinflammatoriska medel, t.ex. medel som innehåller ibuprofen eller naproxen. P-piller kan också ha effekt. Dessa behandlingar lindrar enbart symptomen. De tar inte bort endometriosen.

Smärta!

Det är inte mängden endometrios i buken som avgör smärtans intensitet, inte heller den graden av endometrios som läkaren sagt Du har, lindrig, måttlig, svår. Smärtan har INGET med graden eller mängden att göra. Man kan ha lika ont av en milimeterstor härd som av flera kvadrat centimeter. Och storleken på cystorna är ej heller avgörande! Smärtan hos kvinnan är individuell, det finns ju kvinnor med endometrios som ej har ont alls. Till de som får stora funktionshinder och svårt att sitta, sova, röra sig.

Smärtor kan vara av olika grund, inflammation, nervsmärta, smärta pga skada som ej är inflammerad... och detta gör att alla preprat passar inte alla smärtformer. Lär Dig beskriva Din smärta. Brinnande, stickande, molande, krampande... etc. Det kan hjälpa läkaren att ge dig ett bättre läkemedel.
Mankoski Painscale - Mankoskis smärtskala

Smärtstillande läkemedel:

Naprosyn, Pronaxen, Ipren, Naproxen, Orudis, Distalgesic, Panocod, Dexofen, Nobligan, Tiparol, Tradolan, Temgesic är några av många smärtstillande läkemedel som skrivs ut till endometriospatienter.
Med varierande resultat. Vissa får ingen lindrig alls, andra kan återgå till ett normalt liv. Vilket preparat som hjälper en individ är individuellt. Få preparat hjälper alla. Och biverkningarna varierar mycket från person till person.

Har man så ont att vardagen påverkas kan en remiss till en smärtklinik/läkare vara bra. De är proffs på smärta och kan preparaten som finns på marknaden. De kan skriva ut kombinationer som gör mer nytta och även prova ut tens.

Om du tar vid behov, isamband med ägglossning och mens så se till att ta precis innan smärtan är som värst. Då får du bäst effekt och slipper riskera att svimma av lika ofta.

Om du tar vid behov flera gånger per dag så kanske du bör ta regelbundet, t.ex. fasta tider. Hör med din läkare om det vore lämpligt för dig. Man slipper då få värsta tänkbara smärtan. I de flesta fall blir inte dygnsdosen högre då man slipper ta en-två extra akut när man har jämnare effekt.

www.fass.se - läs på om dina mediciner - länken öppnas i nytt fönster

TENS, TNS - Transkutan elektrisk nervstimulering!

Tens utnyttjar nervsystemets egna smärtlindrande mekanismer. Antingen genom att grova beröringsnerver stimuleras (med högfrekventa signaler) eller genom att muskelnerver aktiveras (lågfrekventa signaler). Det är utprovaren som hjälper en att avgöra ens behov. Det är individuellt och har inte så mycket med diagnosen att göra vilket man trivs med.

Liksom alla smärtlindrande läkemedel ger TENS en tillfällig smärtlindring, som ofta varar upptill fyra timmar efter en behandling. Vanligen behandlar man 30-60 minuter, 2-4 gånger dagligen. Induktionstiden för att uppnå smärtlindring varierar från omedelbar effekt upp till någon timme. Några patienter föredrar kontinuerlig stimulering medan andra föredrar regelbunden återkommande stimulering med olika intervall.

Många smärttillstånd kan lindras (Men inte alla).
T.ex. postoperativa smärtor, led, muskel, hud smärtor, nervsmärtor, Menssmärta, kramper i livmoder, metastassmärta, fantomsmärtor (en patient på samma mottagning fick båda benen avköra av tåget för 15 år sen... hon kan gå med proteser tack vare tens), etc.

TENS används som smärtlindring, både på sjukhus och i hemmen. Man provar ut hos läkare, sjukgymnast, barnmorska (används även vid förlossningar, en särskild apparat som har en sladd med en omkopplare så man slipper leka med små rattar när man ligger och har en del annat att tänka på).

På sjukhus finns stora tensapparater som har många kanaler och många funktioner. Dessa elektroniska signaler skickar den sedan till kroppen via sladdar och elektroder/plattor man fäster på lämpligt ställe.

Själva apparaten är en liten teknisk pryl som genererar elektriska signaler, väger som en mobiltelefon och är lite tjockare men kortare. De flesta har en ratt för hur hög stimulation och en för frekvensen på spänningen. Det finns lite äldre maskinen att köpa via nätet begagnat men det är dumt. De har inte samma funktioner eller "kraft"
Det är ju viktigt att strömmen går djupt nog i kroppen och inte bara "leker" uppe på huden. Dessa elektriska signaler skickar den sedan till kroppen via sladdar och elektroder/plattor man fäster på lämpligt ställe.

TENS utrustning

Elektroderna är de plattor man fäster på huden. Det finns kolgummi som man tejpar fast och har en s.k. Blågel under. Man kan även använda en självklistrande gelé som man tar mycket mindre av. Den påminner om Karlssons klister. Det finns även ett par olika modeller av självhäftande elektroder, dessa ingår mycket sällan hos landstingen men går att köpa på apotek och via Cefar. De är att föredra om man vill kunna klä av sig tensen lite var stans. Och slippa duscha bort gelérester och kladdet.

Var man placerar elektroderna/plattorna är väldigt olika. Vissa kan använda standard platser, men min smärtläkare sa att opererade brukar få ha individuellt anpassade platser då nerver kan rubbats, och utprovaren hjälper då till att hitta lämpliga platser.

Många endometriossjuka kvinnor säger att TENS i kombination med smärtstillande är bra. Få blir dock utan smärtstillande läkemedel helt. Men kan man slippa ta någon extra då och då så är ju njurar och lever glada. Jag kunde inte minska tabletterna men jag kan lindra vissa smärtor i ryggen som ej gick att smärtstilla bort.

Att själv köpa eller hyra är olämpligt.
60-70 % får en adekvat smärtlindring, vissa får mer ont och andra ingen effekt alls. Och man bör få hjälp att hitta lämpliga platser på kroppen för plattorna. Vissa landsting hyr ut, andra får man låna så längre man behöver. Överallt verkar man få låna under utprovningen. Det ingår ofta kolgummielektroder och gelé. Ibland även tejp. Men man brukar få köpa lite extra saker.

Vill ni testa om det är något för er så kolla med er läkare, sjukgymnast!
Men då många landsting inte har med det som hjälpmedel så får många köpa de själva. TENS apparaten med batteri och laddare och ett set elektroder kostar 2000 kr i inköp och sen 150-600 kr per månad... så det är ingen billig leksak... Finns även fonder som kan täcka en del av kostnaden.

Det finns även billigare apparater, då måste man kolla om det är knappcellsbatterier eller "vanliga". Ett 9 volts varar max ett dygn eller 24 timmar. Och batterikostnaden kan bli väldigt hög om man ej kan använda laddbara. Dessutom kanske de har speciella kontakter så det kan bli svårt att få tag på elektroder som passar.

Kostnaden per månad varierar mycket beroende på hur man sköter utrustningen. Och vilka elektroder man väljer att använda. Kolgummielektroder kräver gele (sk. Cefar Blågel) och tejp (Albufilm), eller klistrande gel (TAC gel)
De självhäftande elektroderna används som dom är.

Cefar (länken öppnas i nytt fönster) säljer TENS utrustning - mer information finns på deras hemsida. Men köp inte utan först provat ut, alla blir inte hjälpta. Och för pengarna kan man har roligare!

Egna erfarenheter av TENS
Jag fick låna en apparat från smärtmottagningen ett par månader medan jag provade om det gjorde någon nytta. Vilket den gjorde. Traditionell mensvärk lindras bra och ryggvärken i ländryggen.

Jag använder TENS mot nervsmärtor, menssmärta, kramper i livmoder, muskelsmärtor. Tyvärr kunde jag inte minska tabletterna men jag kan lindra vissa smärtor i ryggen som ej gick att smärtstilla bort.

En smärtenkät som jag och många många andra smärtpatienet får fylla i på sjukhuset!

Hormonbehandling

Gemensamt för den medicinska behandlingen är att de reducerar kvinnans egen produktion av östrogent hormon. Menstruationen upphör och därmed tillbaka bildas endometriosen. I de flesta fall pågår behandlingen mellan fyra och nio månader, men i vissa fall även längre.

Under behandlingsperioden skall kvinnan normalt inte bli gravid. Hormonbehandlingen hämmar ägglossningen. Skulle några doser ha glömts kan ägglossning ändå inträffa. Icke hormonella preventivmedel bör därför rekommenderas under hormonbehandlingen.

En nackdel med hormonbehandling är att Extragenital Endometrios (endometrios utanför de organ som går att påverka med könshormoner eller antikönshormoner, hos kvinnor: äggstockar, livmoder) inte alltid påverkas alls. Detta betyder att endometrios i tarmen, urinvägarna etc inte säkert minskar av behandlingen.

Jag har ej vaginal mens men jag blöder från tarmen lite då och då (några gånger per dag...) och från urinvägarna ett par dygn då och då... (4-7 ggr per månad). Visst finns det fördelar med det, man slipper tjocka bindor. Och genom att blöda på toa så slipper man även risken att blöda igenom kläder etc. Men blöder jag mycket från tarmen så läcker det lite blod. Men det klarar oftast en tunn binda av att fånga.

Gestagener

Finns bland annat i p-piller och är ämnen som liknar de hormon som produceras efter ägglossning och under graviditet. Gestagenerna tolereras bra av de flesta och ger få biverkningar. Några kvinnor kan dock få småblödningar och lätt viktökning. Medicinerna kan tas under en längre tid.

Danazol (Verksamt ämne), läkemedelsnamn: Danocrine

Är ett hormon som i stort sett enbart används vid behandling av endometrios. Danazol har viss likhet med det manliga könshormonet och ger därför en del biverkningar som t ex viktökning, acne, muskelsmärtor, humörförändringar och röstförändringar. Danazol kan dessutom ge leverpåverkan och rekommenderas inte under längre tid.

GnRH-agonister

Är hormoner som liknar kroppens egna "överordnade hormoner" som är ett nödvändigt för att äggstocken skall producera hormoner och ge ägglossning. GnRH-agonister verkar genom att hämma produktionen av könshormoner och försätter kvinnan i ett konstgjort klimakterium, som varar så länge hon står under behandling. Hon kan då få samma besvär som kvinnor i övergångsåldern; blodvallningar och torr slida, men dessa bekymmer försvinner när behandlingen upphör.

Efter avslutad behandling återkommer hormonproduktionen och menstruationsblödningarna. Studier har visat en mindre reduktion av benmassan i skelettet efter sex månaders behandling, men efter avslutad behandling normaliseras benmassan.
Rekommenderad behandlingstid är cirka sex månader.
Ex på läkemedel är Suprecur, Zoladex.
www.fass.se - läs på om dina mediciner

Egna erfarenheter av Zoladex:
Jag märkte efter något dygn att kroppen gick in ett klimakteriet. Jag hade tidigare använt Suprecur nässpray och hade nog lite effekt kvar i kroppen när jag började med Zoladex.
Valde Zoladex då nässprayen torkade ut och gav mig näsblod stup i ett. Som tillägg fick jag ut svaga ötrogenplåster (Evorel), som jag inte tålde..., tål ej plåsterklister... bytte sort och fick starkade som jag tålde och fick ta varannan dag... Andra omgången fick jag ut Divigel, en gel man kladdar in på ett ställe, låret eller buken en gång per dygn.

Jag var nästan smärtfri i 5 månader våren 1997! Jag brukar tänka tillbaka på den tiden som den bättre i mitt liv. Trots klimakteriet och biverkningarna. Men då jag har mycket endometriosvävnad utanför organen och i bäckenbotten så hjälpte det inte mer än just när jag tog de.
Jag har "bara" tagit två olika s.k. GnRH, Suprecur och Zoladex och har mest erfarenhet av Zoladex.
Bilder tagna under min Zoladexbehandling
(Spruträdda bör undvika sidan)

Kirugisk behandling

I vissa fall av endometrios är det nödvändigt med operation t.ex. vid cystor på äggstockarna. Man försöker då att ta bort det mesta av endometriosen utan att skada omgivande organ som är nödvändiga för befruktningen.

Man kan också göra operation genom laparoskopi då man med en elektrod eller med laserstrålar bränner bort endometriosen. Operation kan kombineras med hormonbehandling.

Konservativ kirurgi, Bevarande operation

Avlägsnande av endometriosvävnad, sammanväxningar etc. Men man låter äggstockar, äggledare, livmoder vara kvar om det är möjligt.

Radikal kirurgi

Avlägsnande av livmoder, äggledare och äggstockar.
Hysterektomi - Avlägsnande av livmodern
Salpingektomi - Avlägsnande av äggledare
Oophorektomi, Ooforektomi - Avlägsnande av en eller båda äggstockarna.
Salpingo-Oophorektomi - Avlägsnande av äggledarna och äggstockarna (kombination av de båda ovan)

Laparoskopi - titthålsoperation

Ett endoskopi förs in via ett litet snitt i eller under navlen och buken fylls med gas för att organen ska säras och synas. Via små snitt på sidan av magen kan "verktyg" föras in för att hålla undan organ, bränna sjuk vävnad etc.

Laparotomi - Bukoperation

Om man inte kan göra ingreppet via laparoskopi, bland annat p.g.a. sammanväxningar, storleken på cystorna etc. Måste man öppna buken.

Extragenital Endometrios

När det gäller behandling av extragenital endometrios är kirurgi ofta lämpligast. Då hormonbehandling inte alltid minskar eller tar bort endometriosvävnanden som sitter på organ (tarm, urinvägar, bukhinnan etc) som inte påverkas av könshormoner eller antikönshormoner (äggstockar, livmoder). Detta betyder att endometrios i tarmen, urinvägarna etc inte säkert minskar av hormonbehandlingen. För att få bort den krävs ofta operation.

Biverkningar av läkemedel

Om läkemedel

Det som läkaren säger är viktigt. Nedan är några av de saker som läkaren säger beroende på vilket preparat som rekommenderas

  • Överdosera ALDRIG Paracetamol, Kodien, Dextropropoxyphen och opiater preparat. Man kan få skador av de "normala" dosera men det är dom som överdoserar som får skador oftast.
  • Ingen alkohol, sprit, vin, snaps, helst inte samma dygn... där varierar rekommendationerna.
    Kom också ihåg att kvinnors kroppar tål mindre alkohol
  • Blanda ALDRIG flera läkemedel med Paracetamol. Mer än 2 st 500 mg = 1 gram ger inte mer/högre effekt! Bara fler risker, biverkningar etc. Maxdosen per dygn överskrids också snabbare då.
  • Blanda ALDRIG olika läkemedel. Vissa preparat tar ut varandra och andra kan ge svåra skador på organen. Vissa går att kombinera i vissa fall. En bra smärtläkare (eller en vanlig läkare) kan skriva ut en lämplig kombination om kroppen kräver det, inget att testa fram själv
  • Skriv en lista över ALLA läkemedel du tar. Vilken läkare som skrivit ut och vilken mottagning. Även de receptfria. Och naturläkemedel samt kosttillskott. Denna tas med vid ALLA läkarbesök. Detta för att minska risken för överdosering, interaktioner (korsreaktioner) och biverkningar.

Vilka biverkningar man får är individuellt. En del får få andra flera. En del tvingas avbryta en behandling. Nedan är en del av de biverkningar som är rapporterade.
Läs mer på www.fass.se - länken öppnas i nytt fönster

Smärtstillande:

Verksamt ämne - Läkemedelsnamn:
Acetylsalicylsyra - Albyl minor, Aspirin, Bamyl, Magnecyl
Paracetamol - Alvedon, Curadon, Panodil, Reliv
Paracetamol, kombinationer - Citodon, Panocod
Diklofenak - Diklofenak, Voltaren
Opiater:
+ Dextropropoxifen - Dexofen, Dolotard, Doloxene
+ Dextropropoxifen, kombinationer - Distalgesic, Doleron
+ Ketobemidon - Ketodur
+ Tramadol - Nobligan retard, Tiparol, Tradolan, Tramadol
+ Kodein, kombinationer - Citodon, Panocod, Treo comp
Icke-steroida antiinflammatoriska/antireumatiska medel, NSAID
+ Naproxen - Alpoxen, Naprosyn, Naproxen
+ Ibuprofen - Alindrin, Brufen, Brufen Retard, Ibumetin, Ipren
+ Ketoprofen - Ketoprofen, Prodon
+ Ibuprofen + Kodien - Ardinex

Huvudvärk, magkatarr, yrsel, trötthet, illamående, leverpåverkan, klåda, muntorrhet, förstoppning, diarré, dåsighet, etc.
Då smärtstillande läkemedel är väldigt olika är även biverkningar väldigt olika från preparat till preparat. Så det enklaste är att använda FASS för dessa uppgifter.

GnRH:

Verksamt ämne - Läkemedelsnamn:
Goserelin - Zoladex
Nafarelin - Synarela
Triptorelin - Decapeptyl Depot
Buserelin - Suprecur, Suprefact, Suprefact Depot
Leuprorelin - Enanton Depot, Procren, Procren Depot

Klimakteriekänningar, kallsvettas, koker om vartannat, blodvallningar. Nattsvettningar, Slemhinnan i underliv blir torra pga att kroppens östrogenhalt sjunker, Skeletturklakning - benskörhet, Humörsvängningar, Depression, Ångest, Huvudvärk, Minskad sexlust, Sömnrubbningar, Håravfall, torr hud

Ibland skrivs östrogentillskott ut, för att lindra klimakteriekänningarna, och minska risken för benskörhet, gelé som masseras in på huden (Divigel), plåster (Climara, Evorel) eller vaginalkräm, vagiatorer, (Ovesterin, Oestriol), dessa kan i sin tur ge följande biverkningar: Bröstspänningar, huvudvärk, viktökning, ödem, vaginalblödningar, hudirritationer

GnRH som ges som nässpray, Synarela, Surpcure, Suprefact etc kan dessutom göra att slemhinnorna i näsan blir torra. Detta kan ge näsblödningar, täppt näsa.
För att lindra kan man använda Nozoil som bl.a. säljs på Apoteket.

Danazol (Verksamt ämne), läkemedelsnamn: Danocrine:

Viktökning, acne, humörsvängningar, yrsel, illamående, ryggvärk, hudutslag, håravfall,

Gestagener (progestogener)

Verksamt ämne - Läkemedelsnamn:
Norethisteron - Primolut-Nor
Medroxyprogesteron - Depot Provera (känd som P-spruta)
Lynestrenol - Orgametril
Huvudvärk, viktuppgång, minskad sexlust, acne, nedstämdhet
Mini-piller innehåller gestagener. Och ingår i denna grupp.

P-piller:

Några läkemedel, olika verksamma ämne, se www.fass.se:
Desolett, Trinordiol, Trinovum, Trionetta, Trimiron, Follimin, Follimin, Neovletta
Nedstämd, huvudvärk, blödningar, viktuppgång, minskad sexlust, acne, bröstspänningar, utebliven mensblödning, ökad risk för blodpropp om det finns i släkten.

Hur man lindrar biverkningarna?
Se på Hur man klarar livet med endometrios!

Avbryta behandling p.g.a. biverkningar?

Vilka biverkningar man tål är individuellt.
Jag klarar vissa saker som andra inte står ut med och jag hoppas av behandlingar som andra klarar galant. En del klarar inte av att man t.ex. tappar håret, får utslag etc. Medan andra kan klarar kräkningar, blödningar, svåra smärtor etc.

De allra flesta väger ju läkemedlets verkan mot biverkningarna innan man avbryter eller kontaktar läkaren för att byta dos. Om man behandlar en sjukdom som är smärtsam, jobbig, kanske farlig är man mer tolerant mot biverkningar och tål biverkningar som är mycket otäcka. Men om jag ska behandla något som är lindrigt och knappt känns vill jag absolut inte bli sjukare för att jag äter medicin.

Egna erfarenheter:
Jag har avbrutit en behandling p.g.a. biverkan benskörhet. Det var 1998 jag fick sluta med Zoladex. Sen ett år senare så var det dags igen. De tabletter jag tog mot benskörhet gav biverkningar som till slut jag inte orkade med. Hade tappat håret, benpiporna blev mjuka under de 14 dagars Didronatekurerna var 3:e mån, och det med svåra smärtor i skelettet satt kvar i väldigt länge efter avslutad kur. Efter 4 Didronatekurer och de efterföljande Kalciumkurerna gav jag upp. Och tar i dag Kalcuim + D-vitamin istället.

Graviditet som behandling?

En graviditet botar inte endometrios. Det är en myt som många läkare fortfarande använder. Vet ej varför. Men många unga endometriossjuka kvinnor får veta att om de inte skaffar barn nu kommer de aldrig att kunna. Och de vill väl bli friska!? Detta är lögn, en del blir bättre efter en graviditet, men man botas inte av det.

Efter behandlingen?

Efter operation blir många bättre ur smärtsynpunkt. Kommer endometriosen tillbaka kan man på nytt behandla med hormoner. I en del fall kommer endometriosen tillbaka efter avslutad behandling men det kan ta år. Blir kvinna gravid under tiden försenar det ibland tidpunkten för återfall.

Om det blir återfall?

Sjukdomen är kronisk. Den blir bättre under behandlingarna men återkommer snart efter avslutad kur. Om endometriosen visar tecken på att återkomma kan det bli aktuellt med ny hormonbehandling eller ny operation. I de svåraste fallen, när det inte längre finns hopp om graviditet, kan en operation där man tar bort både livmoder och äggstockar vara en bra och varaktig lösning. Detta botar ej Endometrios.

Många som fått livmoder/äggstockar borttagna får tillbaka endometrios inom något år. Så som alltid när det gäller större ingrepp ska man noga överväga för och nackdelar och prata med läkaren om ev. andra alternativ. Kanske även få prata med någon annan som har liknande erfarenheter.

Skall Endometrios alltid behandlas?

Om en kvinna inte har problem av sin sjukdom finns det inte alltid anledning att behandla sjukdomen. Hon bör dock vara uppmärksam på att hon möjligtvis kan ha en minska möjlighet att blir gravid. Föreligger det en önska om framtida graviditeter bör hon inte vänta för länge med att försöka. Som sagt en graviditet kan lindra symptomen, men det är en myt att en graviditet botar endometrios.

Om jag inte kan få rätt vård där jag bor?

Remiss till annat sjukhus.

Inom landstinget man bor eller till annat landsting.

Det räcker inte med att ingen läkare nära kan sjukdomen tillräckligt bra. Dom måste själv inse det. Och vilja skriva remiss.
Det finns specialister lite varstans i landet, men ofta måste man bo nära för att få söka sig dit.
Det är idag väldigt få kvinnor med endometiros som får remiss. Man får söka sig runt på egen hand och stå för alla resekostnader själv.

Ofta för dom är sängbundna, kanske ligger på psyket p.g.a. smärtor och självmordstankar/försök ("så ont kan man inte ha så det är psykiskt...") och någon läkare helt enkelt tröttnar.


linje

Nedan är sidorna om Endometrios samlade:

De delar av texten som är i denna lila ton utan understrykning är mina erfarenheter. Dessa är invävda lite varstans i texterna och ska inte tolkas som fakta.
Jag är en individ, så min historia är min och andra med samma sjukdom kan må annorlunda. De kan få andra symptom eller biverkningar eller inga symptom alls. Så detta är inte allas sanning utan min sanning

Endometrios - Index  - Introduktion
Endometrios - Fakta  - Vad är, Hur uppstår, Hur påvisar, Bilder
Endometrios - Fakta - Symptom  - En sjukdom med många ansikten
Endometrios - Fakta - Behandling  - Symptomlindring, hormonpreparat, kirurgi
Gynekologisk undersökning - Pelvicexam  - Vad gör dom där nere?
Undersökningar - Endoskopi och Röntgen - Förklaringar och bilder
Hur Ser Endometrios ut?  - Operations/Laparoskopibilder
Endometrios - Ordlista  - Förstå vad dom säger till dig
Endometrios - Litteraturlista  - Böcker från när och fjärran
Endometrios - Länkar  - Lär ännu mer
Tips som gör livet enklare!  - Hur man klarar livet med endometrios!
Smärta - Mankoskis Smärtskala  - Hjälp för att lära sig sin smärta
Smärtenkät  - Verktyg för att lära sig leva med smärta
Symptomkalender  - Verktyg för att lära sig sin sjukdom

Bilder tagna under Zoladexbehandlingen  - känsliga bör undvika sidan !!!

Medical News - på engelska

Skriva ut sidan! pdf-filer  - för offlineläsning eller utskrift.]
 - Endometrios Överlevnads/SurvivalKit - info - info [06-09-14]
 - Endometrios Smärtskala - info  - Hjälp för att lära sig sin smärta [06-09-14]]
 - Smärtenkät - info  - Verktyg för att lära sig leva med smärta [06-09-14]]
 - Symptomkalender - info  - Verktyg för att lära sig sin sjukdom [06-09-14]
 - Endometrios - Verktygen - info  - De tre ovanstående filerna i en [06-09-14]]
 - Jag har Endometrios - info  - Folder på 2 A4-sidor [06-09-14]

Källförteckningen är en del av länkarna, läkare jag pratat med, böcker på litteraturlistan samt artiklar i tidningar.

Innehållet på dessa sidor är enbart till för informationsbruk.
Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning, behandling av legitimerad läkare, sköterska, etc.
Det är inte heller avsett att användas som grund för att ställa diagnos eller för att bestämma behandling.
Om Du har frågor om Din sjukdom, symptomen eller behandling bör Du alltid konsultera Din läkare, vårdcentralen eller liknande.

Index - QuickIndex © 1982-2015 Morticia