skip meny bisexmärke regnbågsfärg
Index  - QuickIndex
»»Twitter ¤

 !!! Kan vara otäck
 «« Ny sida/Uppdaterad
 ¤ Uppdateras ofta

Jag - Om mig
Min Pappa
Mina Ord
- Dagbok
- Stomi !!!
- Texter
- Sex
- Hudvårdsrecept
- Akvarell
Mitt Hem
Om Hemsidan

E-mail - Gästbok

Endometrios
- Endo Fakta
- Endo Symptom
- Smärta - Smärtskala
- Endo Behandling
- Gynbesök
- Undersökningar
- Hur Ser DET ut? !!!
- Ordlista
- Litteratur
- Endo Länkar
- Tips!
- Skriva ut
- Zoladexbilder !!!
- Medical News ¤

FN - Förenta Nationerna

Hiv & Aids
- Historia
- Smittvägar
- Riskgrupper
- Riskbeteende
- Sjukdomen
- Behandling
- Förebyggande
- Skyddsåtgärder
- Sverige
- Ordförklaring
- Organisationer
- Andy, 24
- David, 26
- Källor
- Svepskäl
- Hiv/Aids News ¤
- FAQ om Hiv/Aids-sidan

Links
Loesje
Webdev News! ¤
WebTips ¤
VirusNews ¤

linje

w3c xhtml 1.0

Valid CSS 2.1!

linje

www.shenet.se

akvarell.se

funktionshinder.se

(h)järnkoll

www.aiai.se

Independent Living Institute (ILI)

fulldelaktighet.nu

typiskt svenskt

Amnesty International

nationella hjälplinjen

bris 116 111

bris vuxentelefon 077-150 50 50

1million4disability

surfalugnt

Tipsa polisen om Sexuella övergrepp mot barn-och barnpornografi

Donationsvecka

Copyright ©
Texter, dikter, en del bilder och design skapat av Morticia

Last update:
141206 15:20:59

Gått vilse? QuickIndex

 !!! Kan vara otäck
 «« Ny sida/Uppdaterad
 ¤ Uppdateras ofta

No Cookie

linje

linje

linje

Vädret Rinkeby

linje

vi gillar olika

UPP upp

linje

Bilder/Ordlista/Länkar

Lite viktiga bilder:

Kvinnans underliv

Mannens underliv

Och sen så här kan ett samlag se ut, i genomskärning, tecknat.
Men ställningarna kan variera väldigt mycket.

Samlag

A

Abort. Borttagning av foster vid graviditet. Sker normalt inom 18:e graviditetsveckan. För senare aborter krävs Socialstyrelsens tillstånd.

Analsex. Sexuella handlingar som har med anus och ändtarmen att göra. Ändtarmen har inte samma formbarhet som slidan varför det krävs rejält med glidmedel och extra lyhördhet för den andra partens reaktioner.

Andrologi. Läran om de manliga könskörtlarna och deras sjukdomar, funktioner och dysfunktioner. Andrologi finns inte som medicinsk specialitet i Sverige, saknar proffesur.

Amenorré. Avsaknad av mens. Har kvinnan haft mens tidigare och den försvinner kan detta bero på graviditet, stress, viktförlust, p-piller, hård träning eller andra preventivmedel.

Avbrutet samlag. Coitus interruptus, penis dras ur slidan före sädesavgången. Den sker istället utanför slidan.

B

Binda. Mensskydd som placeras i trosorna.

Bisexuell. Person som attraheras sexuellt av båda könen.

Bög. Manlig homosexuell person.

C

D

Dagen-efter-piller. Postcoital antikonception = PCR = om man glömt att ta sitt p-piller eller kondomen gått sönder eller glidit av kan kvinnan ta ett hormonpreparat inom 72 timmar efter samlaget.
Finns receptfritt på apotek.

Dildo. Löspenis = massagestav.

E

Ejakulation. Se utlösning.

Erektion. Stånd. Penis har tre svällkroppar. De två övre ska kunna bli hårda. De undre är lite mjukare för att kunna släppa fram sädesvätskan genom urinröret. Vid erektion fylls svällkropparna med blod. De vanligaste orsakerna till att man inte får erektion är nervositet, prestationskrav och andra faktorer som sitter mer i huvudet än i underlivet. Skador på nervbanorna från hjärnan ner till underlivet kan också leda till impotens (ryggmärgsskador).

Erogena zoner. Områden på kroppen som spontant är känsliga för sexuell stimulering.

F

Flata. Kvinnlig homosexuell person.

Flytningar. Är normalt genomskinligt eller vitaktigt slem från livmoderhalsen, luktar lite syrligt och kan bli gulaktig när den torkat.

Flänsost. Talgkörtlar innanför förhuden avsöndrar ett sekret (smegma).

Frenulum. Ett slemhinneveck mellan undersidan av ollonet och förhuden. Denna kan vara stram och smärta i samband med stånd.

Förhud. Omkring ollonet på penis sitter förhuden. En del har mer förhud, andra mindre. En del män är omskurna vilket innebär att en bit av förhuden är bortskuren så att en större del av ollonet syns.

Förhudsförträngning. Förhuden går inte att dra tillbaka över ollonet.

G

Gay. Manlig homosexuell person.

Gonorré. Smittsam könssjukdom, samma symtom, provtagning och komplikationer som vid klamydia.

G-punkten. Ett område inuti slidan, sitter några centimeter in på främre slidväggen, men ingen vet riktigt var Stimuleras G-punkten sexuellt ska kvinnan uppleva en speciell intensiv orgasm med samtidig avgång av en vätska som kan jämföras med mannens sädesavgång. Meningarna om G-punkten, dess existens och funktion är fortfarande delade.

Gynekologi. Läran om sjukdomar i de kvinnliga könsorganen.

H

Hallick. Man som förmedlar könsköp och tjänar pengar på andras könshandel. Bordellmamma är den kvinnliga motsvarigheten. Sådan verksamhet är olaglig enligt svensk lag.

HBT-person. Förkortning av homo-, bi och transperson.

Herpes. Smittsamma sår och vätskefyllda blåsor i och omkring könsorganen. De läks vid första infektionen efter ca tre veckor. Symtom kan vara feber och muskelvärk. Återfall är vanliga. Munherpes kan smitta vid oralsex.

Heterosexuell. Person som attraheras sexuellt av person av motsatt kön, kallas även straight.

Hiv. Virus som kan smitta i samband med samlag. Viruset finns i blod, sperma och slidsekret. Hiv leder till aids som är ett dödligt sjukdomstillstånd.

Homosexuell. Person som attraheras sexuellt av person av samma kön. lesbisk eller flata (kvinna), bög eller gay (man).

Hora. Prostituerad = sköka = luder. Person som säljer sin kropp.

Hångla. Sexuella smekningar = petting.

I

Inre könsorgan. Äggstockar, äggledare och livmoder (kvinnliga), testiklar, sädesledare, sädesblåsor och prostakörtel (manliga).

Intersexuell. Hermafrodit. Det tredje könet. En person som vid födseln har ett oklart kön, dvs det är svårt att se om det är en pojke eller flicka.

J

K

Kejsarkrona. På förhudens omslagsrand sitter körtlar som bildar smegma. Hudtaggar kan sitta runt ollonkanten. Har man många av dessa kallas det "kejsarkrona". Denna ansågs förr vara ett tecken på ledarskap och nödvändig för den som skulle vara hörförare i romarriket. Liknande hudtaggar kan sitta på förhuden.

Klamydia. Smittsam könssjukdom, besvär kan vara flytningar och sveda när man kissar. Prov tas från urinrör, livmodertapp och ändtarm eller genom ett urinprov. Kan leda till äggledarinflammation som kan leda till sterilitet. Män kan få inflammation i bitestiklar och prostatkörteln, vilket också kan leda till sterilitet.

Klitoris. Består av ollon och svällkroppar. Klitoris ligger längst upp där de inre blygdläpparna möts strax ovanför urinrörsmynningen. Klitoris är den känsligaste delen av kvinnans kropp. Det går dubbelt så många nervtrådar från kvinnans klitoris som från mannens penis.
Klitoris svullnar vid sexuell upphetsning och då den är fylld av nerver är den mycket känslig för beröring. Alltför hård stimulering kan därför vara direkt smärtframkallande.
Klitoris är uppåt 10 centimeter lång, men största delen ligger gömd i kroppen och endast ollonet är synligt.

Kondom. Preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskad graviditet. Tunn "behållare" som träs på mannens penis.

Kondylom. Smittsamma könsvårtor på, i och runt könsorganen och ändtarmen. Vårtorna kan vara flikiga eller platta. Flikiga vårtor syns vid en undersökning. Platta vårtor är svårare att upptäcka. Kondylom kan klia, svida och småblöda och orsaka samlagssmärtor hos både män och kvinnor. Kondylom behandlas med upprepad pensling, kirurgi eller fryses. De läker ut spontant även om det kan dröja några år.

Könsroll. Samhällets roller och förväntningar på pojkar och flickor. Vi lär oss vad som är ”manligt” och vad som är "kvinnligt" under uppväxtåren.

Könsstympning. Kvinnlig könsstympning är det samma som kvinnlig omskärelse. Det innebär att man med ett vasst föremål skär bort hela eller delar av de yttre könsorganen på flickor.

Kåt. Att vara sexuellt upphetsad.

L

Lesbisk. Kvinnlig homosexuell (se homosexuell) person.

Livmoder (Uterus). Överst i slidan finns livmodertappen (portio) som är en del av livmodern. Livmodertappen kan hos unga flickor vara mycket känslig för infektion. I livmodertappen mynnar livmoderhalsen (cervix).
Livmodern ligger uppe i buken och är en muskelrik vävnad. Inuti livmodern finns slemhinna som varierar i storlek beroende på var i menstruationscykeln kvinnan befinner sig.

Lubrikation. Fuktighet i slidan.

M

Mens. En blödning från livmodern som kvinnor får en gång i månaden. Den första mensen (menarchen) får man mellan 9 och 16 års ålder och den upphör mellan 50-55 års ålder. På 1700-talet var genonsnittsåldern för första mensen 17 år, medan den i dag är 13 år. Antal dagar och mängd blod i mensen kan variera mycket. I och med mens kan huvudvärk, illamående, kramper i magen och i ryggen, spänningar i brösten, koncentrationssvårigheter och humörssvängningar uppstå.

Menstruationscykel. Kvinnan har mens ca en gång i månaden och blöder 2-7 dagar. Menstruationscykeln börjar med att ett ägg går från äggstockarna, där alla ägg är, genom äggledarna, till livmodern där, om man har samlag, ägget blir befruktat och blir till ett barn. Om det inte blir befruktat så går det vidare ut genom slidan. Detta tar ca fyra veckor.

Missionärsställning. När mannen ligger ovanpå kvinnan. Hon ligger på rygg med benen isär.

Morgonstånd. Halterna av det manliga könshormonet i kroppen är som högst på morgonen, men morgonståndet kan också förklaras med man ofta vaknar kissnödig. Det är kroppens test på att man fungerar.

Mödomshinna. Ett slemhinneveck som sitter baktill i slidmynningen. Omkring hälften av alla kvinnor blöder vid första samlaget när mödomshinnan brister, men hinnan kan också brista tidigare i samband med idrott och gymnastik eller att tamponger förs in i slidan. Det är inte en hinna som täcker slidmynningen.

N

O

Omskärelse. En del pojkar blir omskurna vilket innebär att en bit av förhuden skärs bort så att en större del av ollonet syns. Det kan göras av religiösa och kulturella skäl, om man t ex är muslim eller jude. Det kan också göras av medicinska skäl vid förhudsförträngning. För mannen innebär det minskad känsel på ollonet. Dess hud nöts och blir tjockare. För äldre män kan det leda till problem med minskad känsel, det krävs mycket nötning. En annan synpunkt är att det inte behöver vara ett problem om samlaget tar lite längre tid.

Orgasm. Snabba muskelsammandragningar i underlivet, förhöjd puls och blodtryck och snabbare andhämtning. Hur människor upplever orgasmen är individuellt.

Onani. Att smeka sig själv sexuellt = mastrubera = taja = fickpingis = runka = fingerpulla.

Oralsex. Munsex = den ena slickar eller suger på den andras kön = suga av (på mannen) = slicka fitta (på kvinnan).

P

Penis. Mannens kön = kuk = dase = snopp = dolme = stake = pitt. Består av ollon och svällkroppar. Ollonet är rikt på nervtrådar. En stor del av penis ligger inne i kroppen.

Petting. Sexuell stimuli av din partners könsorgan och kropp, utan att genomföra samlag.

PMS. Premenstruellt syndrom. 75 procent av alla kvinnor känner av det litet eller måttligt medan fem procent tros lida av PMS riktigt svårt. Den sistnämnda gruppen kan ofta hjälpas av antidepressiv medicin.
Bland symptomen finns kroppslig svullnad, spänning och ömma bröst, förändrat sinnestillstånd och plötsliga svängningar i humöret, nedstämdhet och nedsatt prestationsförmåga samt ökad benägenhet att bli arg och irriterad.
En del riktigt unga kvinnor kan lida av PMS, men det är vanligare bland kvinnor från 30-35 år och uppåt.

P-piller. Hormonpiller som lurar kvinnans kropp att den är gravid och därmed inte kan bli det. Det vanligaste preventivmedlet bland unga kvinnor. Biverkningar kan vara illamående, huvudvärk och nedsatt lust.

Preventivmedel. Graviditetsskydd = antikonception, t ex p-piller, spiral, kondom.

Pung. Cremastermuskulatur töjer sig för att testiklarna skall vara på rätt avstånd från kroppen och hålla 34 grader, en temperatur som är lagom för spermiebildning.

Q

Queer. Politisk rörelse för uppror mot bl.a. könsroller och (hetero)normativitet.

R

Rida. Kvinnan rider mannen genom att ligga eller sitta ovan på honom.

S

Samlag. Knulla = pippa = göka = ligga med varandra = älskog = ha sex

Sexuella övergrepp. Någon genomför en sexuell handling som den andra inte accepterat.

Slidan (Vagina). Del av kvinnans inre könsorgan. Slidan är mycket elastisk och kan tänjas ut, vid t.ex. barnafödande tänjs den kraftigt åt sidorna. Här finns mycket blodkärl och körtlar som gör att slidväggarna lätt blir svullna och fuktiga.
De flesta känselkropparna finns runt slidans ingång och i den yttre tredjedelen som ligger närmast slidmynningen. Längst in i slidan finns det relativt få känselnerver.

Spiral. Kopparspiral med nylontrådar som sätts in i livmodern av barnmorska eller läkare och som kan sitta kvar i flera år utan att bytas, sätts ogärna in på kvinnor som inte har fött barn. Biverkningar kan vara ökad mensvärk och extrablödningar.

Sperma. Varje vecka produceras miljarder av sädesceller (spermier) i testiklarna. Sperman kommer ut i samband med utlösning. Om sädesvätskan luktar beskt beror det på de metaller den faktiskt innehåller. Om färgen är gulaktig beror det på innehållet av röda blodkroppar.

Spermarche. Första sädesuttömning

STI. Förkortning av engelskans Sexually Transmitted Infections, dvs könssjukdomar.

Sterilisering. Kapning eller ihopknytning av sädesledare/äggledare. Tillgänglig för kvinnor och män från 25 års ålder.

Svampinfektion. Slidkatarr, är ingen könssjukdom, orsakas av mikroskopisk svamp som heter Candida Albicans. Svampen finns normalt i kroppen och på huden, te x i tarmarna i munnen och i slidan och ger vanligtvis inga besvär. Det är först när den av någon anledning kan föröka sig som besvären kommer.
Orsaken till detta kan t ex vara antibiotika behandling eller överdriven hygien. Hälften av alla kvinnor kommer någon gång att få en svampinfektion, det är ovanligt att män drabbas. Svamp är inte farligt att ha och man blir inte steril av en infektion.
De vanligaste symtomen är klåda i och utanför slidan, vit grynig flytning (luktlös), irriterade slemhinnor på blygdläppar och i slidan. Symtomen hos män är klåda och torr hud på ollonet eller förhuden.
Behandlingen består av slidpiller sk vagitorier och kräm som kan köpas på apoteket (receptfritt). Samma kräm kan också användas av män med svampinfektion. För bästa resultat är det bra att avstå från samlag i ca 1 vecka. I enstaka fall kan det behövas receptbelagda läkemedel som endast kan skrivas ut av läkare.

Säkra perioder. Den tid efter ägglossningen och fram till och med mensblödningen då chansen att bli gravid är som minst. Ägget lever ett dygn men spermierna kan dock leva kvar upp till fem dygn i kvinnan efter ett samlag.

T

Tampong. Mensskydd som stoppas upp i slidan.

Testiklar. Mannens könskörtlar. De producerar sädesceller och könshormon, framför allt testosteron.

Testosteron. Könshormon. Under några veckor är testosteronhalten hos ett litet foster mycket hög, för att sedan vara låg fram till förlossningen. I samband med amningen ökar åter testosteronproduktionen för att sedan snabbt dala till en djup svacka som varar fram till puberteten. Då kommer den stora testosteronduschen. Halten är nu dubbelt så hög som någonsin tidigare. Några år efter 20 börjar den sakta att dala igen.

Tidig utlösning. Ejaculatio praecox, är en utlösning utan orgasm, sädesvätskan rinner bara ut.

Torsk. Man som köper sexuella tjänster.

Transsexualism. En person som identifierar sig med det motsatta könet och därför (ofta) vill byta kön.

Transvestit. En person som får (sexuella) lustkänslor av att uppträda i kläder som är typiska för det motsatta könet.

U

Utlösning. Ejakulation = en del i vuxna mäns orgasmupplevelse. Sädesvätskan kan vara olika tjock och ha olika färg, men är oftast vitaktig. Utlösningen består av: 5% spermier från testiklarna, 60% vätska från sädesblåsan, 30% vätska från prostatakörteln, 5% vätska från övre urinröret, här är den s.k försatsen som smörjer upp systemet för utlösningen. Sist i satsen finns enligt vissa forskare en vätska som de kallar "mördarvätska", vars funktion skall vara att stänga vägen för senare satser.

V

Vagina. Kvinnans kön = fitta = snippa = muff = mutta = sköta = vulva = mus = springa.

Vulva. Kvinnans yttre könsorgan kallas vulva som betyder "det som täcker". Venusberget eller blygden är den lilla mjuka kullen som är täckt med hår . Innanför den mjuka hårbeklädda kullen finns blygdbenet som är en del av bäckenet. Venusberget har gott om nervändar och genom bara beröring och tryck kan det ibland kännas sexuellt stimulerande.

X

Y

Yttre könsorgan. Vulva, stora och små blygdläppar, slida och klitoris (kvinnliga), penis och pung (manliga).

Z

Å

Ä

Äggstockar. Kvinnans könskörtlar. De producerar äggceller och könshormon, framför allt östrogen. Äggstockarna finns i direkt anslutning till äggledarna, de är uppbyggda av en stor mängd äggceller, som befinner sig i olika utvecklingsstadier. Från början finns ca 400.000 ägganlag, av dessa blir c:a 400 färdiga ägg, och produceras successivt varje månad mitt emellan två menstruationer.

Ö

Österogen. Kvinnligt könshormon som bildar ny livmoderslemhinna efter menstruation.

Övrigt

69:an. Ömsesidigt oralsex mellan två parter.

Mina artiklar om sex

Länkar

Mer om verksamheten på Spinalis
Sexualitet och funktionshinder
Välkommen till RFSU
Sexsvar
Vestibulitföreningen Stockholm
Mer om Endometrios
SmärtGuiden.nu
funktionshinder.se

Shopping

Jag har valt några sidor/butiker. Jag tar inget ansvar för butikernas service, varor etc.
Anledningen till att jag lägger länkar till några butiker är för att Du/Ni ska kunna titta lite på vilka hjälpmedel/leksaker som finns att köpa!

Glidmedel finns på Apoteket
Sexhjälpmedel kan man köpa bland annat på RFSU Shopping
Amors Pilar
Dr Love
Edens lustgård
Erotikbutiken.se
Intima
Kärleksbutiken
Lekosmek
Lustgården
Lustjakt
Rosa rummet
Sexleksak.us
Allt i Sexleksaker
Sexpunkten

lila linje

Mina Texter - Index-sidan

Index - QuickIndex © 1982-2015 Morticia